Historia

AboutUs-Geschichte.jpg

Wyjatkowa tradycja

Założone w Bremie w 1968 roku pod nazwa "Stowarzyszenie handlowe" wzielo sobie za zadanie ułatwianie firmom zachodnioniemieckim wymiane gospodarcza z krajami Rady Wzajemnej Pomocy Gospodarczej. Stowarzyszenie przenioslo nastepnie swoja siedzibe do Hamburga. Po upadku muru berlińskiego, w listopadzie 1989 roku pod przewodnictwem koordynatora niemieckiej gospodarki w Berlinie, Hennera Geldmachera, i pozniejszego prezydenta Treuhandu Dr. Detleva Rohweddera zostalo zalozone „Wschodnioeuropejskie Stowarzyszenie gospodarki niemieckiej.

Siedziba Stowarzyszenia znajdowala sie od samego początku w Berlinie i w Hamburgu i tak jest do dnia dzisiejszego. Pierwszym przewodniczacym byl Prezes Zarzadu firmy ThyssenKrupp, Henner Geldmacher, który jest do dzis czlonkiem honorowym w Zarzadzie Stowarzyszenia. Rowniez jego następca, Prof. Dr Manfred Busche, swego czasu dyrektor generalny Messe Berlin, do dnia dzisiejszego jest czlonkiem honorowy Zarzadu Stowarzyszenia.

Stowarzyszenie, które zostalo później przemianowane na Stowarzyszenie Europy Środkowo-Wschodniej (OMV), a wróciło do swojej poprzedniej nazwy w 2014 roku, postawilo sobie za zadanie praktyczna wymiane doswiadczen między firmami niemieckimi i krajami partnerskich. Jako pierwsze Stowarzyszenie niemieckie przeprowadzilismy wyjazd dla przedsiębiorców do Mołdawii i Tadżykistanu bezposrednio po odzyskaniu przez te kraje niepodleglosci, oraz do Kosowa, wkrótce po zakończeniu tam działań wojennych.

Stalymi goscmi na imprezach organizowanych przez Stowarzyszenie sa Członkowie Rządu Federalnego i Bundestagu jak rowniez Prezydenci, Premierzy, Ministrowie i Ambasadorzy krajów partnerskich.

Nasi partnerzy